Friday, July 1, 2011

Kenali Mesin Getah

Ini mesin getah, korang boleh tgk mesin live ini di Kuala Kangsar. *sebelah pejabat tanah.

Pot (kiri sekali), acuan getah, mesin getah lurus, dan mesin getah berjalur. Jika korang pergi ke Kuala Kangsar, jangan lupa singgah sebentar dan ambil gambar sebagai kenang-kenangan. Mesin ini di gunakan oleh masyarakat zaman nenek moyang kita. Mesin ini sangat berat, aku rasa di perbuat daripada besi.

Dulu kat belakang rumah aku ade 2 mesin getah, lurus dan berjalur. Mesin ini milik arwah opah aku. Malangnya, mesin ini telah di curi. Kuat gile pencuri tu, die boleh angkat besi yang berat nih... *prinsip pencuri tu, "Nak 1000 daya, tak nak 1000 dalih". hehehe... boleh tahan jugak pencuri mesin getah nih..

Orang zaman dulu menjual susu getah, getah buku dan getah keping.Masing-masing mempunyai harga yang berlainan. Harga getah mengikut harga pasaran. Pernah 1 kali tu harga getah naik sehingga RM5-RM7.00 sekilo. Jadi income sebulan mampu mencecah 4k-10k... *time tu la, byk kes curi getah.

Langkah-langkah membuat getah keping adalah seperti berikut :
  1. Getah cair di kutip selepas di toreh.
  2. Susu getah dikumpulkan dan dimasukkan ke dalam acuan (satu bongkah zink 4 segi tepat).
  3. Ia dicampur cuka getah (sejenis asid), dikacau untuk membekukan getah tersebut.
  4. Lepas getah beku, ia dikeluarkan dan dilenyek...seterusnya dimesin. Ada 2 jenis mesin, iaitu mesin lurus dan berjalur.Hasilnya getah keping tersebut berbentuk 4 segi lebar dan berjalur seperti bunga tayar kereta.
  5. Akhirnya ia dikeringkan atau di salai dalam 3~4 hari.
  6. Setelah kering, getah boleh dijual.
 Betol tak mesin ini diperbuat daripada Besi..

Ade ke patut adik bongsu aku cakap ini mesin tebu... hahahhaa... Guling-guling aku gelak... adoyai... kesian pon ade. So, aku share ilmu ni kat korang semua... jgn korang di gelakkan oleh orang lain dah la :p.... 
Tahniah buat Imam Muda Hassan....org ayor tawor tu.... *KOme2!

"the ones that love us, never really leave us "

Dah Baca Sila Senang Hati Komen Ya Adik-adik

2 comments:

Citarasa Rinduan said...

dik.
thanks entry nie sangat2 manfaat..
lagilah kak tak pernah jumpa mesin getah..

kalau diperbuat dari besi..
memang tahan kot

bersama kak Es said...

pernah tengok ...besi berat nih
kalau sekarang ada mesti dah lesap kena sapu dengan mat gian.
Dulu selamber je org tinggalkan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ! !shahjiehan [dot] com ! !
Design with love by CikBulat