Monday, May 9, 2011

Tangkap ikan guna tangan.


Sekumpulan nelayan di China tidak perlu menggunakan pukat untuk menangkap ikan tetapi hanya menadah tangan bagi mendapatkan ikan tersebut.  Keadaan itu berlaku kerana musim panas yang melanda di wilayah Jiangxi sekali gus menyebabkan paras air menjadi cetek.

Aku penah jugak tangkap ikan menggunakan tangan. Waktu cuti balik ke Perak minggu lepas. Ikan tongsan seberat 10kg.! hahaha... *tangkap kat kolam ikan kawan aku. air kolam die pon tengah kering. Besttttt ...

Aku rasa ramai yang boleh tangkap ikan gunakan tangan, betol tak? Ini langkah-langkahnya.
  1. Tunjuk
  2. Cakap nak ikan apa dan kuantitinya.
  3. Keluarkan duit.
  4. Dapat la ikan.. dalam plastik lagi tuh..

Related post :

"the ones that love us, never really leave us "
Dah Baca Sila Senang Hati Komen Ya Adik-adik

20 comments:

khairunnisa ♥ said...

cehh. ingatkan betul betul dapat tangkap guna tangan. tapi best lah dapat tangkap macam nelayan tu.

KAMIHIDUP said...

sj tak nak hadiah ke?

Citarasa Rinduan said...

mula2 nak komen serius

but. bila kamu syer langkah2 tangkap ikan guna tangan tu..
terus kak ayu gelak
KUAT2..

Hahahhahahha.....

KUREKURE COMEL said...

perhhh..mmg agak kagum lah...bkn susah ke tangkap pkai tgn....


dulu selalu nak tangkap ikan kat sungai...tak pernah dpt...hehehe

cik heroin said...

gila best ! pernah tgkap ikan, kcik2 la dlu, hoho

naulofah said...

amoi2..hehe..dalam plastik yer..hehe..bgus2...pandai buat lawak!

Nazihah@Jiha said...

pernah juga tengok majalah 3,pakcik tu tangkap ikan guna tangan,siap guna perut ikan lagi tu...

*step2 tu mcm beli ikan dipasar ja..hik2

Solihin Zubir said...

kalau aku, tebaq jala teruih la..
jenuh nk tgkap sekoq.. haha..

Puteri Iqa Izyan said...

wahhh.. senang lah mcm tuh.
tapi bila imagine, geli pulak tgk ikan byk2. huhu

alia zarfullah said...

Hahhahahaahaha ceh! Tertipu rupa Nya!

cikida said...

yeahhh,pandai2.hhee.beli gune tangan ek..ngee..=p

Amanie Ashraff said...

hehe nanti nak praktikkan la tips SJ tu :)

Amanie Ashraff said...

hehe nanti nak praktikkan la tips SJ tu :)

Amanie Ashraff said...

hehe nanti nak praktikkan la tips SJ tu :)

diana said...

tangkap guna tangan??
pernah tengok orang tangkap ikan guna kaki??
tak pernah kan??
sebab guna jala ka,guna pancing ka..
memang kena pakai tangan..
ekekekk

ïêmå å¢klê§ said...

2 bukan tngkp 2 pegang....

Anonymous said...

aku pun penah tgkp ikan kat tmpt sme cm ko..pas2 makan2..haha

NURUL NADIAH MAMAT said...

yang tgkp ikan guna tangan tue ikan dia org pggl ikan tunjuk2...hee~~

CikTomyam said...

hahaha...//senangnya tangkap guna tangan tu..ngeng!!!!

~DeaLin~ Luv!! said...

uhhh... codap tu kalu tangkap pakai tangan.. pastu wat ikan bakar cicah kicap cli api..uittt..codap ehhhh..lallala

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ! !shahjiehan [dot] com ! !
Design with love by CikBulat