Sunday, December 12, 2010

mengapa perlu memanaskan engin kenderaan setiap hari? part 1

update ~!!


Saya pasti, anda menggunakan piston engine untuk kenderaan anda. Untuk menjaga engin kenderaan anda, setiap pagi(sebelum menggunakan kenderaan) anda perlu memanaskan suhu engin. Nak tahu mengapa??mari terokai bersama.



Apakah yang di maksudkan dengan piston?
Piston adalah satu blok yang bergerak keatas dan ke bawah dalam silinder engin. Boleh lihat pada gambar di bawah.
inilah Piston.

Piston diperbuat dari bahan apa?

Lazimnya Piston ini di buat dari pada alluminium aloi, silikon dan besi rendah karbon.


Piston bergerak ke atas dan kebawah bagi menggerak kan crankshaft.


Mengapa perlu panaskan engine sebelum menggunakan kenderaan?
Untuk pengetahuan anda, kilang pembuat engin telah membuat bahagian atas silinder engin(head cylinder) lebih kecil daripada bahagian bawah engin (cylinder barrel). Hal ini adalah kerana apabila engin panas, bahagian ini akan mengembang lalu menyebabkan kuasa engin anda berkurangan.

 ruang yg saya bulatkan itu adalah lebih kecil berbanding  yg bawah.


Berapa lama perlu anda panaskan engin kenderaan anda?
 Saya akan ceritakan dalam Part2...tunggu taw~




 "the ones that love us, never really leave us "


sekian

Dah Baca Sila Senang Hati Komen Ya Adik-adik

4 comments:

chanz said...

aduhh saspens betol part 2 lak! haha~ nice info

Siti Safiyyah said...

err..mcm takleh join the topic je..sbb belum ade kete lg..hehe, ceh kemain berpart2 plak.. :D

CEPET said...

owh..yang tu ke piston..ok

angah said...

kalu enjin xpanas kita trus bjlan...maka enjin dlm keadan sejuk tak boleh nk mhasilkn haba yg tigi kerna haba boleh jd tekan pada piston untuk btambah kelajuan..jika enjin sejuk keta akn jd timing rendah n akn seng mati bila kita bjlan trus...ehheheh yg 2 ja ak taw...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ! !shahjiehan [dot] com ! !
Design with love by CikBulat