Friday, July 15, 2011

Hana Tajima.

Hana Tajima? Apa benda tuh? nama hana tajima sering di letakkan di status facebook, dan juga menjadi tajuk gambar anak-anak gadis bertudung. Aku tak pernah amik tahu pon apa benda hana tajima nih. Pastuh, ade orang cakap hana tajima tu nama style tudung. Aku pon sebarkan lah kat orang lain.

Kemudian ada orang membantah cakap aku, die bangkang habis-habisan. Die cakap hana tajima tuh nama orang, bukan nama style tudung. Aku menjadi kaget. eh... yang mana 1 yang betol nih.. ^_^... apa lagi, mengoogle la jawabnya. 

Ini dia Hana Tajima.

Comel~ ngeh3....*cumanya tudung dia agak singkat..isk3
Profile:
  • Hana Tajima-Simpson. 
  • Tajima (Bapa orang jepun), Simpson (Ibu orang Inggeris).*ade orang cakap ibunya amerika.
  • Seorang pereka Fesyen. 
  • Terkenal dengan pemakaian tudung kain satin.
  • Memeluk Islam sejak 6 tahun yang lalu.
  • “Saya mulai mengenakan tudung pada hari yang sama di saat saya mengucapkan syahadah. Ini merupakan cara yang terbaik untuk membezakan kehidupan saya di masa lalu dengan kehidupan sekarang."
  • Beliau berpendapat, seorang Muslimah di sebuah negara Barat sering di pandang pelik kerana memakai tudung. Ini kerana sebahagian penduduknya telah terjangkit dengan fenomena Islamofobia. Mereka tidak selesa apabila berjumpa dengan Muslimah. Malahan pernah ada seorang Muslimah di Jerman di bunuh ketika  mempertahankan tudung yang dipakai olehnya.
  • Jadi beliau cuba membantu Muslimah dengan mencipta gaya tudung yang lebih di terima oleh masyarakat barat. [SUMBER]
So, puas hati dah ke?? haaa... Sekarang ni dah macam-macam style tudung dah aku tengok, tudung yuna, tudung mawi, tudung ariani dan semua-semua lah... Cuma yang aku nak ingatkan, bergaya tu boleh, tapi jangan lah terover sampaikan dari korang nampak comel bertukar kepada hodoh..Lagi 1, korang betulkan niat bertudung, sama ada nak berfesyen atau nak ikot syariat islam? fikir-fikirkan...


Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.  (Al-Ahzab : 59)

Aku harap, 1 hari nanti, aku dapat jumpa dengan Hana Tajima.. ngeh3... Jangan jeles yea...Klo ade info lagi, sila gtau aku.. aku akan update dari masa ke masa... BUSANA MUSLIMAH ADA JUAL DI ELQAY`S CLOSET .

"the ones that love us, never really leave us "

Dah Baca Sila Senang Hati Komen Ya Adik-adik

14 comments:

sissyira said...

salam

seronok tengok org bergaya sana sini, tp sy selamat berjilbab....amin..

Farhana Jafri said...

mmng la pesen dy tu dtrime barat.. mslahny, dtrime Islam??? hahahaha

meaw said...

HT tu memang nama orang la,kehkehkehkeh :D

A.s.t.i.n.a said...

apa masalahnya Islam di barat yer Farhana.. ? maaf tuan blog.. pengisian yg elok.. cuma komen di atas ini saya kurang mengerti..


SJ sila jenguk ke blog.. saya invite via emel ke dygastina@gmail.com

"Cik Belog Kecil" said...

hehe,,xpenah g pakai tudung hna tajima ni.. bebelit2..hihi

fendi afifi said...

owh yeke.. hurmm..

cintatulip said...

yup2... tudung hana tajima jadi ikutan... tp kita jgn ikut dia sbb dia bukan imej islam sebenar.. :)

shidah2020 said...

gaya tu memang menutup aurat . . but , adakah menepati syara' . . fikir2kanlah ye . . :)

menutup aurat , semestinya diikuti dgn = menutup aurat+mengikut syara'/syar'i :)

KAMIHIDUP said...

:)

azie.azureEn said...

pada saya apa yang dye buat ni bagus.. walaupon dia bukan imej Islam sebenar tapi at least dia ade initiative spy benda tu boleh diterima orang sekeliling dia (bukan sekeliling kita tau hehe) :)

eva_evo said...

bez la entry ni..bwu tau itu owg nye..hehe

CikHaniBhulat said...

kat kolej hani ramai gila hana tajima..padahal nak g klas sekangkang kera je pon...s=berlilit2 sakan shawl tu...selesa ke belajar...

cikdekja said...

aip! hana tajima dah kawen la. ha ha ha. tapi dia cumel. :)

amna said...

:')

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ! !shahjiehan [dot] com ! !
Design with love by CikBulat