Friday, March 25, 2011

Kenapa Ramai gadis memetik gitar?

update ~!!

Kenapa Ramai gadis memetik gitar?aku pelik..zaman sekarang, ramai gadis bermain gitar. Record dan publish di youtube. xcaya? Link2 di bawah ni contoh2 gadis yang telah melakukan semua ini.

Dyan Trisha

AmannaRezal

NajwaLatif

AinanTasneem

HanaZatie

Bagus, ade bakat dan seni. Aku bukan nk condem mereka. tetapi, aku xcuma xselesa bila mereka buat macam nih. Mereka kan perempuan, x berapa manis la buat camnih...Habis tuh, Yuna camne? hurm... aku pon x tau..sbb tu aku nak tya "Kenapa Ramai gadis memetik gitar?"

Aku pon sebenarnya teringin jugak memetik tali2 gitar, tapi mama x benarkan. Bila tanya kenapa, mama x jawab. Ade yg ckp, petik tali gitar tu haram. Mengikut ceramah ustaz aku dulu, die ckp x haram, tetapi akan jatuh hukum haram apabila kita lalai bermain dengan gitar tersebut. Apa2 pon, anda fikir2kan sendiri.


"the ones that love us, never really leave us "
Dah Baca Sila Senang Hati Komen Ya Adik-adik

14 comments:

niesz said...

betul tu, mmg xboleh main muzik yang bertali..sbb tu kalau nasyid just guna compang dan gendang..

SuHaiLy azMi said...

saya adik pertama nak komen...
nak jawab persoalan...
kenapa ramai gadis memetik gitar...
1. ikut trend terkini
2. nak tunjuk bakat
3. habis tak da keja nak buat
4. minat yg mendalam terhadap muzik

tu ja kot...
ni saya rasa la...
kalau salah jgn marah naa... ^_^

Miss Ran said...

Suka ammana reza..dan hana tu..sdp..yang lain bese je..tahla
ramai sgt yakin...jom cari hadis pasal petik tali gitar eh

~DeaLin~ Luv!! said...

erkk..
nak wat cam ne...
peliks2..macam2...
>,<"

Solihin Zubir said...

mmg x boleh guna alat muzik bertali..

alaa.. lgpun suara pompuan kan aurat.. =)

Anonymous said...

nk komen jugaakkk..assalamualaikum..yup2..btol3..sy juge suke nk men gtarrr..tp.. bkn utk tontonan umum! tuk org2 kesaygn jea...heheeeee

y u y u Z u l a i k h a said...

ehhh. orang langkawiii ^^ jom gatering esok di Penang~

*47!k@# said...

tulah..hurmm,,penah dgr hukum petik tu haram..mcm piano,viola n gitar ni..sbb tu maenan syaitan..tp sejauh mana kesahihan tu n penerangan kne tnye para ulama' la..ustaz ustazah ke..mintak dalil2 kukuh..

tiyah said...

skg dah jd trend . aku pon nak jgk blaja maen tp ibu tak bg . mmg laa nampak tak manis , lbih2 lg girl melayu .

SiS NaD said...

TiNGiN NaK MeN GiTaR, TaPi TaK PaNDai... HuHu!~

SaLaM ZiaRaH DaRi SiS... JoM BaCeR NaPeR SiS TaK PCaYe NGan BLoG aBG BeN aSHaaRi... HuH!~

ch!natsu said...

daku xpndai petik gitar..
tau tekan keyboard piano jer.. huhu..

well, byk perbalahan bout haram dlm mainan alat muzik brtali nie..
tp as long as mainan alt muzik itu utk kebaikan, hukumnya jatuh harus.. itulah yg chin dpt ms google dulu.. tp klu nak tau lbh lanjut.. kenela tanye pd yg pakar.. =)

Gimi said...

pernah dengar jugak..main gitar tak haram kecuali ai melalaikan kita..

Macedonia said...

its a very good song its reminds me how to be kind and gently...
a song can tell more than thousend words...hehe (listen to yusuf Islam, wind..guitar)

sj,that is, not all youth now a day, come from religious family background, i prefer to hear music, because i feel sorrowful inside my heart, before i got to know more about God and religion. It just, nothingness inside their heart.
Step by step sj, secular is been scattered all around the world.

Saya ingat nak keras, je dalam seruan dakwah, tapi tak bolehkan, tengok masyarakat sekeliling...

Dan baca lagi tentang haram muzik tu macam mana...wallahu a'lam, saya pun cetek juga ilmunya huhu

Amanie Ashraff said...

pernah terbaca kat somewhere mengatakan x haram tp akan jatuh hukum haram kalau kite asyik dengan menda alah tu sampai abaikan yg wajib. apa2 pun kena refer jugak pd yang arif ttg hal nie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ! !shahjiehan [dot] com ! !
Design with love by CikBulat