Wednesday, March 2, 2011

Pengalaman buat blog

update ~!!

"Pengalaman adalah guru terbaik"

Sungguh benar bagai di katakan oleh pepatah melayu berkenaan. Memang tidak di nafikan, pengalaman adalah guru terbaik bagi diri kita.

Pengalaman terbahagi kepada dua, pahit dan manis. Pengalaman pahit yang paling tidak dapat di lupakan. Antara penyebabnya adalah kesilapan-kesilapan kecil yang di lakukan oleh diri sendiri. Sudah terhantuk, baru mengadah. Bila tahu hantukkan itu menyakitkan, maka kita akan selalu berhati-hati.

Nak kongsi pengalaman aku buat blog, sebenarnya aku dah buat dua blog, dan ini adalah blog aku yang ketiga. blog pertama tu, aku terlupa kata laluan, blog kedua pon sama, lupa kata laluan...hahahha

Mula2 nk buat blog www.sjiehan.com nih, aku mintak tlg adik aku (skrg bljar kat mktb). Aku mintak tlg die settingkan layout blog, create satu email untuk blog. Tub3, dah siap. x sampai sejam pon.(klo aku x silap la.) Mula2, layout cam anak2 gadis punya blog la.. hahaha.. (ape citer ni). Aku suruh die tukar layout lain, warna hitam, baru la  nmpk macam blogger man.!! YEHAHAHA..try la tgk link2 yang aku bagi tuh. dapat award tuh, ade org bagi award, kita apreciate, hargai dengan membuat 1 entri untuk mereka. Macam tu lah dunia blogger, saling menolong antara 1 sama lain.

1ST ENTRI    : malam ini  ---> entri ni aku buat malam kejadian blog aku.
1ST AWARD : Blogger Ceria ----> heran jugak tbe2 dpt award
1ST LAYOUT: Layout Berat ----> warna hitam ade kasut. (layout putih cepat nk loading page)
1ST TUTORIAL : Tutorial read more  --->"Sampaikan walaupon 1 ayat", jadi aku share ngan korang.

Penah jugak kene maki, "blog hang ni x dak apa, follower pon x ramai. info pon x byk, x slalu update. "
haaaah.. merentap seluruh jiwa. Ini adalah pembakar semangat aku, untuk lebih berusaha gigih. Nak jadi blogger, mental kene kuat. Klo x kuat, korang mungkin akan tinggalkan dunia blog ini buat selamanya.

Pernah jugak la, aku tya otai2 blogger, nk buat ini macam mana, buat itu macam mana. Syukur Alhamdulillah, ramai yang membantu dan memberi sokongan pada aku untuk membuat blog. Walaubagaimanapon, ade jugak blogger yg kedekut ilmu, biasalah, kita kan manusia. Tidak semua soalan kita boleh layan, dan tidak semua blogger kita bleh layan. btoi x? tambah2 bila dah bergelar Otai blogger. Yang penting, sabar dan tidak mudah putus asa.

Paling best, bila ade blogger review blog aku. hehehe.. Oshin --> penah review blog aku.
paling seronok, bila ade blogger yang offer nak buat header..Mama Ufah ---> tlg buat header! hehe
 
Di belakang tabir ----> yang aku masih ingat, org2 yang byk bantu aku. terima Kasih banyak2..


Kepada blogger baru, atau pon baru berniat nak buat blog, buat lah, jgn pedulikan kata orang mahupon kawan. Apa yg penting niat kita, itu je...ok?? Selamat berblogging.

"the ones that love us, never really leave us "
Dah Baca Sila Senang Hati Komen Ya Adik-adik

15 comments:

apezs shah said...

salam

pergh de bestlaa entry ni.
boleh ingat kesah blog yg lama tu hehe.. great.. and nice.. ;)

A.s.t.i.n.a said...

saya budak baru belajar.. kalau salah tolong komenkan.. heh

AdiSuda said...

heeee..bgaimana plak dgn sy???ahaha

oshin said...

tq tq ;) i like it .Miahhaaaa

putri noor syamimi said...

okey, memang sweet. ^_^

Amanie Ashraff said...

hoho yeapp. niat kena betul kalau nak blogging =)

Norhamizah Abu Seman said...

hahahha..
kiranya, aku ok sket lah sbb aku wt suma sendiri blog aku ni..
hahahhaha..
=P
tetapi, ko still lg up dr aku lah kn...
hhuhuhu...

siti habsah said...

wahhh... bestnye.......
tlg sponsor sy nye header.....hehehe~

sissyira said...

salam


setuju, bukan semua baik dan sanggup tolong kita. saya juga pernah melaluinya =(


Jom Baca dan Komen--tutorial membuat recent post dan recent comments | FeeD

annenyss said...

layout ade kasut yang itam kuning tu eh?haha ;p

Liz said...

sama lah Liz dulu..adik yang buatkan..tapi bila dah pandai...macam boleh buat...tapi tak lah sehebat blog orang...

Anati Soki said...

buat blog pasang niat ikhlas untuk kngsi ilmu n buat kawan :)

sissyira said...

salam

dah pasang ke? kat mana? x jumpa pun..huhu

Ummi Hanie said...

slmt maju jaya terus dlm arena blogging .... ;)

Anonymous said...

w.o.w.. nak terai jugak. tggu jiwa rasa n minda bersatu dulu. sy sokong anda~
_^v

Wedelia Trilobata*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ! !shahjiehan [dot] com ! !
Design with love by CikBulat