Thursday, March 3, 2011

wajarkah kanak-kanak di berikan nset?

update ~!!

Bila umur menjejak 20-an, baru la minda aku ni terbuka sedikit. Aku perhatikan anak-anak zaman sekarang semakin di manjakan. Di berikan dengan kemewahan, bukannya dengan kasih sayang dan didikan.

Sekarang nih, kebanyakkan anak2 sekolah rendah di berikan Handfon. Mewah kan...Alasan mereka
" nset tu nk trade in, tapi murah sangat, baik bagi budak2 ni pakai". Jika dah bagi nset, kompom2 la kene bagi topup kat mereka. Klo x bagi, mereka memberontak, hempas barang sana sini, merajuk tanak makan. 

Agak2 anda, wajar x kanak2 diberikan nset? bagi pendapat aku, x wajar kerana membazirkan wang ringgit dan penyalah gunaan teknologi anak berleluasa.

Zaman aku sekolah rendah, dapat guna public fon tu dah kire kaya tuh. Ada telefon kat rumah itu pon dah di kira mewah dan canggih.

Bila topup dah ada, xkan la nak msg ngan sesama jantina. klo ade pon kurang la. Jika aku buat pantauan, mungkin separuh dari mereka berbalas sms dengan berlainan jantina. huh... makin bersosial la mereka nih..

"the ones that love us, never really leave us "
Dah Baca Sila Senang Hati Komen Ya Adik-adik

8 comments:

putri noor syamimi said...

setuju~ :)

bun said...

hahhaha,tol
aku sendirik pon mesej berlawanan jantina
yang same tuh kadang-kadang jep

hahahha,terok giler perangai

KatekateKite said...

ermm betul tu! setuju sangat2!
depa ni kalau dah ade enpon kang susah nak bendung.
kite ade adik umo 12thn, ade je hp lebih, igt nak bg, tp mak kate jgn, lgpn die nk upsr kn.
hmmm.... tapi, takde hp pon, asikla dok tot tet tot tet msg2 ngn kwn die gune hp mak! huhuhuu....
-----------------------------------

Terbaru ! Nak Cari Teman Tidur Wanita Dan Cara Membuat Cream Puff?
Terhegeh hegeh Lah Korang Nih Kan?!

Encik Blogger said...

tak wajar.. jgn bagi..

Nur @n!sa said...

yup budak2 skung mkin mewah..
da la ader enset siab bg syrt nk yg pkai bil..adoai..
masak la ibu bapa skung an..

my name is Yana said...

tk payah la bg henpon,nanti mak pak gak yg nk bg top up,nk henpon top up sendiri..hehe...boleh gitu?

Amanie Ashraff said...

budak2 underage skang pakai enset lagi mahal dr kite. saya dlu pun dapat pakai enfon 3310 kire dah habis mewah. skang terus bagi yang touch screen. haish!

A.s.t.i.n.a said...

sekarang lebih kepada soal keselamatan kot kalau kat sekolah skg mcm2 pelik2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ! !shahjiehan [dot] com ! !
Design with love by CikBulat