Monday, April 18, 2011

Warnakan Kambing untuk elak di curi.


Warnakan Kambing untuk elak di curi.

Kes kecurian kini kian berlarutan. Terdahulu kes curi getah di kebun-kebun getah. Kini Kes kecurian Kambing Biri-biri pula !!! Tetapi kes ini bukan di Malaysia... hai..apa nak jadi pada Dunia sekarang nih.. Manusia berlumba-lumba mencuri untuk menyara kehidupan.

Idea seorang petani di luar negara, John Heard dengan mewarnakan kambing biri-biri beliau dengan warna oren ke kuning-gan sangat berbaloi kerana jumlah kecurian semakin berkurangan. Walaupon kelihatan agak pelik, namun beliau sangat berpuas hati dengan idea tersebut. Beliau cuma kehilangan seekor biri-biri sahaja pada tahun ini.

Menurutnya, sebanyak 250 ekor biri-biri miliknya sebelum ini hilang sejak beberapa tahun lalu sebelum dia membuat keputusan untuk mewarnakan bulu haiwan itu. "Muslihat itu berjaya kerana haiwan itu mudah untuk dibezakan (dengan ternakan lain) menjadikan saya dan jiran-jiran saya mudah untuk mengawal haiwan tersebut," katanya. Beliau mendapat idea itu daripada seorang anak lelakinya, James yang melihat biri-biri diwarnakan di Scotland. Kejadian mencuri biri-biri menjadi satu masalah besar di wilayah itu dengan haiwan betina bernilai £140 (RM690.92) seekor.


Ini le ghopenye kambing biri-biri yang di warnakan oren kekuningan.. 
Macam bendera Perak pulak.. putih, kuning, hitam~

"Siakap senohong, gelama ikan duri,
Bercakap bohong, lama-lama ................"


Fikir-fikirkan~



"the ones that love us, never really leave us "

Dah Baca Sila Senang Hati Komen Ya Adik-adik

19 comments:

nora amila ghazali said...

sangat comei!!!!

NuRuL HoNeY said...

comel jerk tengok biri2 tu..nanti bila da trim bulu nak buat baju, daat bju warna oren lar ye..hihee~~

shida anwar said...

comey je..kaler kunig..

*47!k@# said...

hahaha..good idea..

KAMIHIDUP said...

warna-warni je senang, heee, wat warna pelngi, gempak sikit. :)

Ainnur Afiffah :) said...

ala..kambing kale hijau pucuk pisang lah comey..heheh XD

CikHaniBhulat said...

alolo...comel nyew kambing warna kuning..dah la hani suka kuning....geramnyew,tgk kambing tu...rasa nak sumpah jew jadikan bear-bear..wat pelok tdo..hehehe

putri noor syamimi said...

alaa..tapi kan bila kambing dah warna kuning ada ke orang nak beli bulu dia? :(

eton said...

huhuhu... kesian kambing tu...

Eri-chan said...

sangat comel. nak buat akikah pun tak sanggup nanti..

angah said...

mai baca nie...http://angahshark.blogspot.com/2011/04/tahunkah-kita-apakah-saman-ekor-2.html#

IMANSHAH said...

kambing tu boleh makan ke??huhu

Farhana Jafri said...

klau aku, cnfirm2 wrne prple!! hahahaha bgus idea tu.. org skrg klau bab mncuri mmng expert! xingat dose ke hape.. mati nnti ntah cm mn.. adoii~~

jemput singgah ANASAURUS :)

miss ryrinn said...

hahaha . camni pon ade eh .

haa alang alang dah singgah sini , meh join first contest cik angin . syarat sume mudah . x payah susah2 . maseh ramai yg belom join . mgkin ade peluang . ajak kawan kawan . adik beradik sume eh :))

http://sekencangangin.blogspot.com/2011/04/kencang-contest-wang-tunai-untuk.html

Solihin Zubir said...

lorh.. 1 kaler ja?
kalau warna warni lg sempoi kot.. haha..

Denaihati said...

terima kasih buat special segmen untuk blog denaihati di sidebar tu... blog ni memang powerlah dah promosi kat twitter n facebook tu.

ciknabil-a said...

dah macam lukisan jew bella tgk. hehee..

.: noor badriah :. said...

bhahaha..macam 2 pun ada ke??tapi comel jgak..shah jihan, mailah melawat blog baru bad =)blog lma dah musnah =(

Amanie Ashraff said...

hak3x. kreatif laa. bagus2 punya idea. kat malaysia kalau buat macam nie sah2 org pandang pelik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ! !shahjiehan [dot] com ! !
Design with love by CikBulat