Monday, July 11, 2011

Keburukan Internet.


Walaupon tak ade internet, tapi kanak2 nih boleh bergembira jugak...

Internet di kawasan aku nih tak boleh di layari pulak. Jenuh aku cari kawasan yang menyediakan wifi percuma. Zaman sekarang ni, internet free senang je nak cari. Kat kedai makan terutamanya kedai mamak, memang menyediakan wifi free. Di kedai makan yang lain pon ade, McD, KFC, Donut donkin` dan macam-macam lagi. 

Disebabkan wujudnya banyak laman berSOSIAL, terutamanya facebook, twitter, blogspot, dan macam2 lagi, ramai yang menjadi ketagih dengan internet. Jika tiada internet, hati mereka jadi tidak tenteram. Hebat sungguh penangan Internet.  Alangkah bagusnya, jika sifat ketagihan ini di gantikan dengan ketagih membaca Al-Quran dan zikir munajat. Mesti indah kan... Tahukah anda keburukan internet lebih banyak dari kebaikannya....

Keburukan Internet.
  1. Senang untuk mendapatkan bahan-bahan berunsur lucah seperti gambar dan video clip. Ini boleh mendorong kepada perbuatan maksiat dan menyalahi hukum agama dan undang-undang negara. 
  2. Chating atau borak di dalam Internet yang terlalu lama tanpa faedah akan menyebabkan banyak masa terbuang.
  3. Penyebaran maklumat yang berunsur negatif kepada sesiapa sahaja melalui emel atau laman web. 
  4. Mudah untuk berkahwin dan bercerai (Status facebook,"In a relationship with dot dot... is married....")
  5. Penyalahgunaan gambar kita, isteri, anak-anak dan keluarga. (gambar superimpose profile pic)
  6. Kegiatan jenayah kian meningkat. (status facebook, " Rasa nak pegi bank islam, nak keluar duit..")
  7. Pertelingakahan dalam internet boleh berlarutan hingga ke alam nyata. 
Walau apa pun kebaikan atau keburukan Internet ini, terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih atau menilaikannya. Sebagai contoh, dalam rumah kita sendiri ada pisau. Pisau tersebut biasanya kita gunakan untuk memotong buah, daging dan sebagainya, dengan kata lain kita gunakan untuk kebaikan. Kita juga boleh menggunakan pisau tadi untuk memotong sesiapa sahaja didalam rumah kita dengan kata lain kita gunakan untuk keburukan. Pilihlah yang mana baik dan yang mana buruk. Korang dah besar, dah boleh pikir yang mana baik, yang mana buruk. Pandai2 la korang....


"the ones that love us, never really leave us "

Dah Baca Sila Senang Hati Komen Ya Adik-adik

7 comments:

saiazuan said...

yeah aku sokong :D

#wheneverimbored http://eleventx.blogspot.com/2011/07/tech-icloud.html

A.s.t.i.n.a said...

tuan Sahrom.. apa khabarkahhh?

lama saya tidak blogging.. boleh saya minta secara paksa emel adress tuan ke dygastina@gmail.com?

saya mau invite ke blog..

byk juga kebaikan internet, boleh blogging ..

KAMIHIDUP said...

ada baik buruknya, ikut pada kepenggunaan. :)

aleen aiden said...

yup,setuju.

tp gamba kat atas tu klakar..hi3.tetibe teringat game zombie.aishh

syud said...

hahhahha.. tapi skrg ni..kalo sebut je internet..bagi je lah berapa byk keburukan..org teta akan guna gak huhuhu.. sebab..sebab dia internet hahahha...

sebab dia best !!!

ohcikgu said...

wahh..kang tercampak budak tu kena blow. haha..

kiera'sakura said...

lebih baik ketagih baca Quran dari ketagih tenet :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ! !shahjiehan [dot] com ! !
Design with love by CikBulat